Aktuelle saker

Foto: Øyvind KrogsrudEn av de aktivitetetene innenfor feltet spillkultur som virkelig vokser om dagen er cosplay. I følge Wikipedia er cosplay en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra et spill eller en tegneserie. Mange har nok også sett Halo-tematiserte cosplay-opptredener fra utlandet.

Her i Norge er cosplay også på rask fremvekst, men fortsatt er det ganske få som driver med Halo-tematisert cosplay. Vi har imidlertid snakket med en av dem, Øyvind Krogsrud, som vi har omtalt tidligere i forbindelse med at en kamerat av ham vant cosplay-konkurransen på The Gathering 2014.

Så langt vet vi at du heter Øyvind Krogsrud og driver med Halo-tematisert cosplay. Kan du fortelle litt mer om deg selv?

Tja, er vell en relativt normal kar på 23 år. Studerer og har en hobby som tar en god del tid. Glad i gaming, film og serier og mye annet som igjen inspirerer hobbyen.

Cosplay er kort og godt at man kler seg ut som favorittkaraktere i spill og serier mm. Men kan du si litt mer om hva cosplay betyr for deg? Og hva er det som har trukket deg til cosplay?

Mitt første møte med cosplay skjedde da jeg gikk på folkehøyskole. En jeg ble kjent med der hadde drevet med dette i noen år og en dag kom han ruslende inn i rommet hvor jeg og noen andre spilte Halo:Reach. Han var da ikledd full ODST-drakt. Jeg ble ganske enkelt satt ut, tapte den Halo:Reach matchen ganske stygt. Etter det pratet vi en del om ODST-drakten, hvordan den var laget osv. Leste masse på nett og året etter prøvde jeg selv. Siden har en kompis dratt meg med på diverse conventions for cosplay rundt om i Norge.

Ligger din interesse først og fremst i cosplay og så valgte å lage kostyme fra Halo-serien, eller var det omvendt: Halo-serien og drømmen om å være en SPARTAN som trakk deg til cosplay?

Tror jeg må si en god kombinasjon. Før jeg hadde sett en ODST rett forran meg hadde jeg ganske enkelt ikke tenkt over at det var mulig å lage noe slikt selv. Derfor hadde jeg vell aldri tenkt tanken om at det gikk ann å «være SPARTAN for en dag».

Hvem sin SPARTAN-drakt(er) er det du har laget?

Laget først JUN fra Halo:Reach. Valget falt på han fordi jeg er var veldig glad å bruke sniper i både Halo 3 og Halo:Reach. Det var også ingen andre som hadde laget JUN sin drakt på det tidspunktet da jeg startet. Mens jeg holdt på med drakten dukket det derimot opp en annen drakt på nettet. I mine øyne var denne litt langt fra hvordan den ser ut i spillet så da ble jeg ekstra giret på å få min til å se så lik ut spill-versjonen som mulig. Utfordringen ble ganske enkelt enda større.

Har siden også laget en Master Chief drakt fra Halo 4. Falt for denne da jeg synes designet var veldig kult og mange andre hadde fått det til veldig bra. Så jeg tenkte at jeg også kunne gjøre et forsøk. Fikk testet nye teknikker og materialer, noe som alltid er en stor utfordring.

Foto: Øyvind KrogsrudFoto: Katrix MediaFoto: Øyvind Krogsrud

Hva slags materialer er den laget av? Kan du beskrive de ulike delene av drakten og litt om hvordan de er laget?

JUN og Master Chief drakten er laget på ganske lik måte, men i forskjellige materialer. Starten går ut på å enten skaffe 3D-filer fra spillet, eller finne filer på nett som andre har laget. Deretter tar man 3D-filen i et program som heter Pepakura. Dette gjør en 3D fil om til 2D. Dermed kan det printes på papir. Og her starter forskjellen på de to draktene.
JUN drakten er så bygget opp i papir, nesten på samme måte som origami. Det blir fort mange biter og brettekanter og dette tar sinnsykt med tid. Når 2D papiret fra printeren så er blitt en 3D modell i papir maler man papiret med f.eks polyester resin slik at det blir stivt. Så legges glassfiber på innsiden av papirbitene slik at de blir harde og solide. Så er det sparkel på utsiden og mange mange timer med pussing for å få en fin overflate. Så følger maling og mindre detaljer før siste steget med å få alt til å henge fast på kroppen.

Master Chief derimot er laget ved å ta disse papirbitene og overføre de til EVA foam. EVA foam er en type foam/skumplast som brukes i mye rart, men der jeg får det fra er yoga-matter/gymgulv. Når formen til papiret er overført med tusj skjæres biten ut, en vinkel på kanten må kanskje til før den så limes sammen med den tilhørende nabo-biten. Litt bruk av varmluftpistol til forming og rustningbitene er ferdig ganske fort. Så kommer detaljer, grunning, maling og festing.

Noe lik start, men valget av materialer er forskjellig. Både positive og negative sider ved begge typer. Om noen skulle ønske å prøve seg på dette vil jeg anbefale å lage i EVA foam. Kanskje litt brattere læringskurve i starten, men en stor fordel er både totalprisen, muligheten for å rette feil og hvor behagelig det er under bruk.

Var det noe som svar spesielt vanskelig å lage? Noe du ønsker å "skryte" litt av?

Vil vel si jeg er veldig fornøyd med skulderen til JUN som har «50.kaliber amunisjon». Det er ikke ekte kuler, det er ganske enkelt en kina lighter fra ebay. JUN sin hjelm ble også veldig bra på andre forsøk. Railgunen til Master Chief ble også veldig bra. I grunn ganske så fornøyd med begge kostymer.

Foto: Marta Ødegaard photography

Hvor lang tid/mange timer har du brukt på drakten?

Det har jeg ganske enkelt ikke tall på. JUN drakten ble laget i 2 runder, med mange feil og tabber på veien. Har laget 2 hjelmer, 2 overkropper, 4 skuldre og 3 underarmsbiter. Fra start til slutt gikk det 1år. Master Chief ble laget ganske intensivt på 4-5måneder. I antall timer så har jeg ingen anelse og jeg er ikke helt sikker på om jeg vil vite det heller. Dette er en hobby, det tar den tiden det tar.

Hvis du skulle laget en ny drakt, hva eller hvem ville du valgt å gjenskape?

Kommer vel kanskje til å bli en ny drakt, men trolig ikke fra Halo universet med en gang. Absolutt store sjanser for en retur dit senere. Kunne tenkt meg å lage uniformen til Lasky fra Halo 4. Ganske enkelt fordi den er veldig kul og litt lettere å gå i enn en full rustning. En ODST- drakt står i grunn også på listen over ting jeg må skaffe meg siden. Noen har en stormtrooper stående i stua, jeg vil nok heller ha en Master chief og ODST.

Har du kontakt med andre nordmenn som driver med det samme? Eller er du mer en del av et internasjonalt miljø?

Når det gjelder spesifikt Halo-kostymer så går det an å gå på 405th.com. Dette er et stort forum for alle som har lyst til å lage ting fra Halo, kostymer, biler, våpen osv. Det var her jeg startet med å lese meg opp på hvordan jeg skal lage et slikt kostyme. Veldig mange flinke personer som deler alt av erfaring med guides, bilder, tips&triks. Om noen går med et ønske om å kanskje lage noe selv så ville jeg startet på 405th.com. Lest masse, studert bilder og teknikker før du selv går i gang med planleggingen av kostymet.

Når det gjelder i Norge så er vi ikke mange som har Halo kostymer. Så langt som jeg vet så er det vel jeg og to til som har Halo-kostymer. En ODST drakt, en Jorge og mine to drakter. Halo-kostymer er dermed blant de mer sjeldne å se rundt om i Norge og Skandinavia. Miljøet rundt cosplay i Norge har imidlertid hatt en voldsom vekst de siste årene. Som eksempel har arrangementet Torucon i Trondheim på 3 år gått fra et en-dags arrangement med 300 besøkende til et to-dagers arrangement med rett over 1000 besøkende! Slike arrangementer finner sted flere steder i Norge og byr på mulighet til å treffe andre med samme interesse.

Foto: Danarki.net

Karakteriserer du deg også som spiller, eller er du mer interessert i "alt rundt" Halo-serien? For eksempel bøker, historie osv?

Jeg er absolutt en spiller. Halo 1 og 2 spilte jeg mye hos kompiser, da Halo 3 kom anskaffet jeg meg min egen Xbox. ODST var magisk bra, men Halo Wars har jeg enda ikke kommet meg gjennom. Reach ble en verdig avslutning på Bungie sitt bidrag til universet. Nå når Master Chief Collection kommer så skal alle spillene spilles på nytt og selvfølgelig masse online. Gleder meg veldig! Har også lest noen av bøkene, men jeg er ingen stor lesehest.

Om du spiller: Spiller du bare singleplayer, eller også multiplayer? Hva er i så fall din favorittspilleliste eller spillmodus?

Har jo spilt alt av historieoppdrag, men det går mest i multiplayer. På Halo3 var vell «Shottysniper» favoritten på Valhalla. Ellers går det mest i vanlige «slayer-games».

 

Fotografer: