Aktuelle saker

Oppusset Arbiter fra Halo 2Sjeldent bruker jeg å si at jeg er i ekstase. Men, Halo-delen av dagens E3-pressekonferanse klarte på under 10 minutter å formidle svært mye nyheter, på et jevnt over svært høyt nivå. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang i forbindelse med Halo-presentasjoner på E3 at jeg har vært så giret - kanskje med unntak av den første annonseringen av Halo 2.

Det har egentlig fortsatt ikke sunket inn hos meg at vi allerede 11. November i år vil få relanserte versjoner av de fire sentrale spillene i serien vi elsker, Halo 1-4, på Xbox One. Og mye mer til. Her er det rett og slett så mange godbiter at vi må gå litt systematisk frem.

Halo: Master Chief Collection

DOppusset Halo 2ette var kanskje den største overraskelsen. Den 11. november i år vil vi, på én blu-rayplate, kunne kjøpe og spille:

  • Halo 1: Combat Evolved Anniversary
  • Halo 2: Anniversary
  • Halo 3
  • Halo 4

Halo 2: Anniversary var forsåvidt ingen overraskelse. Den har ryktes i månedsvis. I dag fikk vi bekreftet at Halo 2 vil få "the full anniversary treatment" - det vil si ny grafikk, samtidig som at man kan veksle mellom grafikkmotorene med et tastetrykk. I tillegg ble det bekreftet at vi vil kunne spille den orginale flerspilleren fra Halo 2, over Xbox LIVE.

Mer overraskende var det at hele serien skulle komme i en pakke. Riktignok ble det lekket såkalt "troverdige rykter" om dette så tidlig som i månedsskiftet januar/februar. Får, undertegnede inkludert, trodde imidlertid på dette ryktet. Og, som vi ser av ryktet som ble lansert i januar/februar, var det kun Halo 3 og 4 som var nevnt som "pakkeprodukter" sammen med Halo 2: Anniversary. At også Halo 1 skulle være med var det nok svært få som ventet seg.

Ikke nok med at Halo 1 er med, med oppusset grafikk. Vi får også den orginale flerspilleredelen med på kjøpet! Denne var sterkt savnet i Anniversary-utgaven av Halo 1, som kom i 2011. Nå kommer den imidlertid, i helt orginal form, og spillbar på Xbox LIVE (!!) - ja, du leste riktig, spillbar på Xbox LIVE!

Når det gjelder Halo 3 og 4 fikk vi vite lite om dem. Det vi kan forvente er nok bare rene tilpasninger av disse spillene, uten noen nyheter, men med alt av innhold slik som de var. Intet lagt til, intet fjernet altså.

Halo 2, Cairo Station, med oppusset grafikk

Et par ting om pakken som helhet må nevnes. For det første er alle spillene samlet på 1 disk, og det vil bli en form for felles menysystem. Alle brett på kampanjene er dessuten låst opp, slik at man kan spille hvilket kapittel av Halo-historien man vil. Gamerscore får man også: hele 4000G er tilgjengelig om man spiller gjennom alle spillene. Ut i fra det jeg forstod skulle det også bli mulig å lage "spillelister" med favorittsekvenser av kampanjen. Om du for eksempel vil spille alle fire sluttsekvensene, med Warthogkjøring på tid, rett etter hverandre er det altså muligheter for det.

For det andre vil ingenting i flerspillerdelen være rørt. Alt er slik det var, inkludert knappeglitcher. Dette er uttrykkelig bekreftet fra offisielt hold. Det eneste unntaket er nok at man i Halo 2 (og kanskje også Halo 1) vil kunne veksle mellom tradisjonell grafikk og "anniversary"-grafikk. Dette burde imidlertid ikke påvirke spillopplevelsen, noe vi kan finne bevis for i Halo 1: Anniversary (2011). Forhåpentligvis kan man også "tvinge" spillerne til å bruke én bestemt grafikktype i tilpassede spill.

For det tredje er det en del tekniske forbedringer som tilsynelatende kommer alle spillene til gode. Grafisk vil alle fire være spillbare i 60FPS og i 1080p oppløsning. På nettverkssiden er vi lovet "dedikerte servere", men det er litt uklart om man kun kan spille på servere satt opp av Microsoft, eller om man kan opprette slike servere privat også.

Sist, men ikke minst er det verdt å nevne prisen: USD 60 $. Normalt sett burde det bety en pris på NOK 599,-. Altså det man normalt betaler for ett spill. Her får vi med andre ord mye for pengene.

Mer informasjon om Master Chief Collection er å finne på Halo Waypoint. Se også den fete traileren som ble vist under E3-showet:


 

Halo 5: Guardians - flerspillerbeta

Dagens andre store nyhet var at en flerspillerbeta til Halo 5 vil komme på tampen av året. Nærmere bestemt vil flerspillerbetaen begynne 27. desember 2014 og avsluttes 17. januar 2015. Den eneste sikre måten en kan sikre seg en plass i betaen på er ved å kjøpe Halo: Master Chief Collection.

Så veldig mye mer konkret informasjon om betaen fikk vi ikke. Istedenfor ble det sluppet en knapt 60 sekunder lang CGI-trailer, som dere kan se her:


 

Halo: Nightfall

Halo: NightfallHelt til slutt en nyhet som lett drukner i havet av godsaker: "live action"-TVserien Halo: Nightfall, som er satt i Halo-universet, vil også følge med i Master Chief Collection. Filmingen av serien er allerede i gang, i Belfast, Nord-Irland.

Tidligere var det snakk om at denne TV-serien skulle ha noen "interaktive elementer". Vi fikk ikke vite noe mer om dette i dag. Allikevel ønsker jeg å trekke frem følgende sitat fra Halo Waypoint, som tyder på at det kanskje skal være noen form for interaktivitet i forbindelse med serien:

Gear up for the Guardians beta by unlocking exclusive content in The Master Chief Collection and Halo: Nightfall. These exclusive items will carry over into Halo 5: Guardians.

Se også dette videoklippet som en fan har filmet for en ukes tid siden, fra innspillingen av Halo: Nightfall:


 

Vil du se alt? Her er hele E3-videoen

Om du fortsatt ikke har fått nok, eller om du vil gjennomanalysere i alle detaljene, gir vi deg helt til slutt hele den Halo-relevante delen av E3-sendingen: