Aktuelle saker

Alle de som spiller Halo på ett høyt nivå i Norge vet hvor viktig det er med bra utstyr og hvor store fordeler det kan gi, det er ofte detaljer som avgjør en kamp. De som spiller med ett godt headset vil høre fiendens fotrinn bak seg, skudd og granater som er langt unna, pusten til spillere som spurter på andre siden av banen og tilogmed hva slags våpen fienden plukker opp og når de gjør det, rett og slett alle små men likevel viktige lyder. Hvis man har en god skjerm vil man få bedre aim og bedre oversikt over gamet, noe som vil gi deg en fordel.

Ikke alle er like klar over det hvis utstyret deres ikke er noe særlig egnet til gaming. Hvis man sitter på en 60” LED TV og føler at man er kongen av Halo tar man ganske feil, det samme gjelder med hjemmekino. Det er rett og slett ikke designet for kompetitiv spilling.

Derfor skal jeg nå ta for meg hva som er bra og hva som er mindre bra av gaming utstyr og hva man burde kjøpe. Hva skal man tenke på når man velger skjerm, headset, xbox 360 versjon, kabler, kontroller osv. Husk at man bør oppdatere utstyret sitt jevnlig så det ikke blir utdatert.

 

Skjerm / Monitor

Skjerm er det viktigste man må tenke på. Når man skal kjøpe skjerm er det noen ting man

bør merke seg som kan utgjøre en stor forskjell:

1. Responstiden i skjermen er viktig for å unngå at du ligger ”bak” gamet hele tiden. Responstiden er hvor kjapt bildet leveres på skjermen og oppgis i Millisekunder. De beste skjermene har 1-2ms responstid noe som er veldig bra, vanlige monitorer har 5-10ms noe som egentlig funker bra ettersom det er snakk om fem tusendels sekund noe som er utrolig lite.Likevel er det best med minst mulig responstid.

2. Størrelsen på skjermen utgjør mye, hvis skjermen er veldig stor blir det vanskeligere å få oversikt over gamet og vanskeligere å aime. Vanlige folk har som regel 32-42” store skjermer, dette er ikke ideelt. En skjerm på 21-24” gir godt overblikk og (mulighet for) bedre aim, dessuten er de mye lettere å ta med å ha på LAN.

3. Hvor kjapt oppdaterer bildet seg per sekund? Dette oppgis i Hz og er egentlig ikke veldig viktig da de fleste skjermer har 50-100 Hz og dette er bra nok. Likevel er det greit å merke seg at skjermen har nok Hz.

En typisk skjerm koster rundt 1500-2000kr.

 

Headset / Lyd

Lyd er utrolig viktig for å få med seg hva som skjer i gamet rundt deg. Høytalerne dine til 20 tusen har kanskje utrolig god lyd men for å få med seg de minste og viktigste detaljene trengs ett headset.

Det finnes en rekke gode headset på markedet i dag og mye bra. Noe man bør merke seg med ett headset er om de dekker hele øret eller om de sitter å klemmer på øret. Hvis man skal spille flere timer i strekk vil man etterhvert få veldig såre ører hvis headsetet er av typen som klemmer på ørene. Det er mye bedre men store headset som sitter rundt.  Om lydkvaliteten er bra nok er viktig, dyre headset har som regel god kvalitet uansett men hvis man kjøper ett headset til rundt 500 må man virkelig passe på og sjekke anmeldelser osv av headsetet.

Har de Stereo eller Surround lyd? Dette er ikke veldig viktig men får å få best mulig lydopplevelse trengs surround lyd, da kommer lyden fra 5 forskjellige retninger istede for 2 som er stereo, dette vil gi en bedre indikasjon på hvor lydene i gamet kommer fra. Hvordan skal jeg koble det til Xbox 360’n min? Dette må sjekkes før man kjøper og er veldig viktig, hvis man bare kjøper ett random hedset vil må få problemer med setupen senere. Sist men ikke minst: Passer de til meg?

Man bør og tenke på å kjøpe headset som er spesiallaget til gaming, hvis man går til nærmeste elforhandler og kjøper ett headset vil man som regel få ett greit musikkheadset som fungerer dårlig til gaming, husk at ett gaming headset bør ha mikrofon.

Gaming Headset kan koste fra 500-2000kr.

 

Xbox 360 / Kabler

Hvilken versjon av Xbox 360 man har spiller ikke noen særlig stor rolle, men det er verdt å merke seg at de gamle modellene bråker mye og lager mye varme. Den nye Slim versjonen er ganske rolig og har innebygd nettverksadapter noe som er veldig kjekt, dette har dog ingenting å si på LAN.

Når det kommer til tilkoblinger kan det være ganske vanskelig å vite hva som er best, Fra Xboxen til skjermen bør man bruke enten VGA kabel eller HDMI kabel (sistnevte helst). Det har egentlig ikke noe særlig å si på bildekvaliteten. Når det kommer til lyd derimot er det mye bra og mye dårlig. De beste kvaliteten får man med optisk kabel og den værste får man med 3,5mm audiojack (standard headset kabel) rett i skjermen.

Det kan være vanskelig å få satt opp lyden riktig så her er noen tips:

Hvis man bruker VGA kabel fra Xboxen til Skjermen får man med en overgang til 3,5mm Male, den kan man sette rett inn i høytelere, men hvis du vil ha den til headset må man kjøpe en Female-Female 3,5mm.

Dette er den greieste måten å få god lyd på og fungerer ganske bra. Man får dog ikke Xbox 360 micen til å fungere. Hvis man skal det må headseatet ha en lydutgang og en micutgang. Man må også kjøpe en Connector fra SteelSeries. (Se link)

Den beste måten å sette opp ett gaming headset på er med optisk kabel men da må man kjøpe ett relativt dyrt headset som har egen MixAmp eller lignene.

Xbox ligger på rundt 2000 og med kabler blir det ca 500-800kr extra.

 

Diverse

Videre er det greit å ha en god stol så man ikke får vondt og kanskje skader av å sitte i den for lenge. Skjermen bør være plassert rett forann deg og du bør sitte ca 1,5m unna. Xboxen bør være stabilt plassert så den ikke kan dette og den bør ha minst 20cm luftrom bak seg så viften får gått skikkelig.
Skjermen og Xboxen er begge gode varmekilder så pass på at du ikke legger papir eller lignende rett bak viften. Selvom det skal mye til for at det begynner å brenne.

Når man sitter på LAN bør man tenke extra godt over hvor man plasserer Xboxen i forhold til alle andre da de skaper utrolige mengder varme. Man bør heller ikke feste headsetet rundt skjermen eller over xboxen da dette kan smelte den myke kanten på headsetet eller i til og med sette fyr på den.

 

Anbefalinger

Når det gjelder Xbox vil jeg anbefale Slim versjonen da den har innebygd nettverkskort og er veldig rolig. Av skjermer vil jeg anbefale Samsung, BenQ og Asus. Ikke de andre produsentene er dårlige men jeg har tillit til disse produsentene, og vet at de leverer kvalitet. har selv slitt med en Philips skjerm i lang tid og har hatt endel problemer med den. Ikke å anbefale.

Når det gjelder lyd er det mye bra og du man gjør som regel alltid ett godt kjøp men jeg vil anbefale SteelSeries, Sennheiser, AstroGaming og Turtle Beach. Disse produsentene leverer extremt god lyd og generelt høy kvalitet. Gaming headset generelt bør ikke kjøpes på Elkjop eller Lefdal men heller bestilles på nettet evt spesialbutikker.

Videre vil jeg anbefale en kontroller med ledning fordi den gir null lag.Det skal komme/har kommet en sort kontroller med ledning som vistnok ikke skal gi no-slow turn. Den er ideell. Kontrollere som er trådløse kan disconnecte under viktige games og man må bytte batterier relativt ofte. En kontroller men kabel er mye lettere og mer presis. Alle som spiller Halo på ett høyt nivå MÅ ha kablet kontroller.

 

Produkter

Jeg har for ordens skyld delt opp produktene i tre klasser; høy, middels og lav. Selfølgelig vil man jo da velge mellom de øverste, men da vet man også hva man burde styre unna. Husk at dette er min mening og andre mener kanskje noe annet.

 

Klasse 1.

Astro A40, Sennheiser PC 350, Turtle Beach X41, Tritton AX Pro.

Xbox 360 Slim 250GB

22” Skjerm med 1-2ms responstid, 100hz+, HDMI og LED teknologi.

Vil koste 6000kr ++

 

Klasse 2

SteelSeries Siberia v2, Turtle Beach x11, SteelSeries Spectrum 5XB.

Skjermer rundt 21-24” med 5-10ms responstid, 50-60hz og VGA/DVI tilkobling.

Xbox 360 Elite

Vil koste 3500-4000kr ++

 

Klasse 3.

Ørepropper, vanlige høytalere eller koss headset osv. Vanlige billige headset.

Xbox 360 Arcade

Skjermer med 20ms+ Responstid, altfor store skjermer ( 27”+) med vanlig xbox komponent tilkobling (ikke HD) eller rør-tver (gamle tjukke tver)

Vil koste fra ca. 1300kr.

Mange vil nok blande ting fra alle klassene inn i setupen sin noe som er helt greit, klassene gir bare en indikasjon på hva som er bra, middels og ikke fullt så fra.

 

Oppsummering

Alstå: Man må kjøpe riktig headset, riktig monitor og riktige kabler for å må best mulig setup, det er viktig å sjekke på forhånd hva slags tilkoblinger de har og finne ut nøyaktig hvordan man skal sette det opp. Det kan også være greit å tenke på at dere skal drasse med dere alt dette hvis dere skal på LAN, Man bør derfor ikke kjøpe en skjerm som veier 10kg (HP skjermer veier utrolig mye) Headset er jo ganske lett uansett så det er jo greit, men pass på skjermen.

Dette er de aspektene man må tenke over når man skal velge riktig utstyr til gaming, litt avhengie av hvor aktiv og god du er bør man legge endel penger i det for at det skal bli bra, men det er verdt det! Alt i alt vil jeg si det mye bra og mye greit på markedet, det skal mye til får å gjøre ett dårlig kjøp. Gaming Setup’s kan virke forvirrende og det er 100% forståelig, derfor er det bare hyggelig om dere sender meg spørsmål på PM så svarer jeg relativt kjapt.

Håper denne artikkelen har gitt deg ett bedre innblikk i hvilket utstyr dere bør velge og hva der bør styre unna.

 

Nyttige linker:

VGA-kabel

http://www.elkjop.no/product/spill-konsoll/spilltilbehor/X360VGAHDBL/vga-hd-kabel-x360

SteelSeries Connector

http://www.ps.no/ArtDtl.aspx?i=162764&model=&salg=

www.SteelSeries.com

www.Astrogaming.co.uk

www.MLGPro.com

http://www.Xbox.com